Dags att lämna din deklaration

Tänk vad tiderna har ändrats, från det att jag började arbeta någon gång på 90-talet tills nu (2020). Jag minns fasan och ångesten varje gång det började närma sig deklaration. På den ”gamla goda” tiden så fick man hem deklarationen med post (precis som nu) och så skulle den fyllas i med penna. Alla uppgifter, vad man tjänade, hur mycket man hade fått från försäkringskassan, hur mycket man hade i lån, milersättning osv. Alla papper sparades inför deklarationen. Jag var alltid ute i sista minuten, kastade mig in i min lilla Fiesta och flängde in till stan, där jag lämnade in min deklaration i Borås på en liten ”bakgata” i centrum. Inte helt ovanligt att det var köer fram till postfacket man skickade in pappren i. På senare år så stod det några stackare och tog emot deklarationspappren från bilarna istället för att undvika bilköer.

Deklarera via telefonen

Någon gång i slutet av 90-talet (vill jag minnas) så hände det något, plötsligt så kunde de som var lite tekniskt begåvade (skämt åsido) lyfta telefonen och knappa in en kod och vips så hade du deklarerat via telefonen med några knapptryck. Du hade en kod som du fått via din bank tror jag, minns inte om det kallades för telefonbanken eller något i den stilen men smidigt var det för den som kom ihåg sin kod. Tyvärr lyckades jag allt för sällan då jag inte kom ihåg den förbaskade koden eftersom jag inte använde mig av telefonbanken (?) under resten av årets dagar.

Deklarera med bankID

Men sedan hände det något fantastiskt! Eftersom jag inte riktigt minns när jag skaffade bankID så kan jag heller inte med säkerhet nämna något årtal, men jag tror att det var runt 2013 som det gick att bekräfta sin deklaration med hjälp av bankID (som för övrigt är det bästa som hänt på länge). Du kunde plötsligt göra alla (nästan) enklare ändringar i din deklaration via Skatteverkets hemsida istället för att lämna in deklarationen i pappersform.

Tänk vad vissa framsteg tar tid ändå, men bättre sent än aldrig, jag har i alla fall inte haft ångest över deklarationen de senaste 10 åren.